California Santa Barbara ülikooli teadlased on loonud pehmet tüüpi roboti, mis on inspireeritud viinapuudest ning on võimeline tuvastama kuumuse allikaid ja nende poole liikuma. Nii saab tulevikus luua nendest näiteks tuletõrje voolikuid, mis ise liiguvad tulekollete suunas.

Teadlaste loodud kahe meetri pikkune robot põhineb volditud pneumaatilisel tehislihasel. Segmentidest koosnev robot on valmistatud paarist õhukesest Mylari kotist, mis on täidetud külmutusvedelikuga nimega Novec 7000. Kotid on eraldatud isoleeriva madala tihedusega polüetüleeniga. Iga vahemik, mis on jagatud segmentideks, võib laieneda, vähendades samal ajal kogupikkust. See juhtub siis, kui nende sisemine külmutatud vedelik aurustub üle 93F kraadise temperatuuri juures.

Kui soojendatud külje segment laieneb ja tõmbub kokku, pikeneb teisel küljel olev osa paralleelselt. Teadlaste sõnul suudab nende robot liikuda ümber lihtsate takistuste ja painduda tahapoole, et kuumusest eemale hoida. Robotil on ka ümberpööramisvõimalused, mis tähendab, et see võib oma sisemusest välja sirutada või lahti rulluda.

Allikas – https://www.newscientist.com/article/2355709-vine-like-robot-that-grows-towards-heat-could-put-out-fires/